Ναι... Ελληνική Τρούφα    ΕΣΠΑ 2014 - 2020
 
 

  

Επιδοτήσεις για την τρούφα
ΕΣΠΑ 2014 - 2020


Σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την άνοιξη του 2015 (κάποια μελετητικά γραφεία εικάζουν το καλοκαίρι του 2015), θα ανοίξει η δράση του ΕΣΠΑ 2014-2020 που αφορά στη «δάσωση γεωργικών και μη γεωργικών γαιών».
Μέσω της συγκεκριμένης δράσης, θα μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος για την εγκατάσταση μίας φυτείας με δασικά δέντρα, τα οποία θα είναι και εμβολιασμένα με το μύκητα της τρούφας.
Παραθέττουμε μερικές γενικές πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της δάσωσης, καθώς πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμα αποσαφηνισθεί :
1/. Η προς δάσωση έκταση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 5 στρέμματα, βάσει τοπογραφικού. Όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχει ο ιδιοκτήτης της να ενταχθεί στο πρόγραμμα.
2/. Όλα τα είδη δασικών δέντρων τα οποία εμβολιάζονται με τρούφα, είναι στον κατάλογο των επιλέξιμων ειδών δέντρων του προγράμματος.
3/. Ο ιδιοκτήτης της προς δάσωση έκτασης έχει υποχρέωση να την διατηρήσει για 8 έως 15 -το πολύ- χρόνια.
4/. Ο αριθμός των δέντρων που θα φυτευτούν σε μία γεωργική ή μη έκταση, μπορεί να είναι από 28 (το ελάχιστο), έως και 100 (το μέγιστο) δέντρα ανά στρέμμα. Οι επιδοτήσεις θα είναι ανάλογες με τον αριθμό δέντρων/στρέμμα που θα φυτευθούν και έχουν ως εξής :
   α) Αγορά και εγκατάσταση των δέντρων της φυτείας, σε χωράφι που έχει περιφραχθεί (η περίφραξη είναι επιλέξιμη και περιλαμβάνεται στο ποσό της επιδότησης):
από 910 € / στρέμμα (για 28 δέντρα/στρέμμα),
έως 1.350 € / στρέμμα (για 100 δέντρα/στρέμμα)
Το ποσό αυτό δίνεται άπαξ, την πρώτη χρονιά.
   β) Συντήρηση της φυτείας (για 5 χρόνια):
από 690 € / στρέμμα (για 28 δέντρα/στρέμμα),      
έως 1.630 € / στρέμμα (για 100 δέντρα/στρέμμα)
Το ποσό είναι το συνολικό της 5/ετίας ανά στρέμμα, και θα δοθεί σταδιακά στο δικαιούχο.
    γ) Καλλιεργητικές επεμβάσεις φυτείας :
70 € έως 263 € ανά στρέμμα (για 28 δέντρα/στρέμμα), μέχρι και
225 € έως 1.000 € ανά στρέμμα (για 100 δέντρα/στρέμμα)
Το ποσό μπορεί να δίνεται ετησίως και μέχρι 12 χρόνια.
   δ) Απώλεια εισοδήματος :
Θα είναι ένα ποσό έως -το πολύ- 100 € / έτος / στρέμμα και θα έχει άμεση σχέση με τις προηγούμενες καλλιέργειες του χωραφιού (σιτάρι, καλαμπόκι, βαμβάκι, τεύτλα κλπ.). Το ποσό μπορεί να δίνεται μέχρι 15 χρόνια.

    Το πρόγραμμα της δάσωσης 2014-2020, έχει πολλές καινοτομίες σε σχέση με τα προηγούμενα, είναι πολύ πιο ευέλικτο και καλύπτει όλο το κόστος εγκατάστασης μίας φυτείας τρούφας. Φυσικά, αυτός που θα χρησιμοποιήσει τη συγκεκριμένη δράση για να δημιουργήσει μία φυτεία με δέντρα τρούφας, δεν θα την υλοτομήσει στα 15 χρόνια, όπως θα έκανε εάν είχε φυτέψει απλά δασικά δέντρα. Διότι στα 15 της χρόνια μία φυτεία τρούφας ξεκινάει να μπαίνει στην μέγιστη παραγωγή της, την οποία μπορεί να διατηρήσει για ακόμη 15 τουλάχιστον χρόνια.

    Μπορείτε να συζητήσετε μαζί μας, τα σχέδιά σας ή τις όποιες απορίες σας για την συγκεκριμένη επένδυση γης.

   Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες, το πρόγραμμα θα ανοίξει στα μέσα του 2016.

 
   
 
 
 
  Copyright troufa.net 2009 - design by a-design.gr                      Ελληνική Τρούφα