Ναι... Ελληνική Τρούφα


 

Ελιά και τρούφα  

Το γεγονός.

   Το 2012, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών (Ι.Γ.Ε.) της Κύπρου, κήρυξε ανεπιτυχές το πειραματικό πρόγραμμα που αφορούσε την καλλιέργεια εμβολιασμένων ελαιόδεντρων με την μαύρη καλοκαιρινή τρούφα (tuber aestivum). Μετά από αρκετά χρόνια καλλιέργειας των συγκεκριμένων δέντρων -σε τρεις διαφορετικές πειραματικές φυτείες-, ο μύκητας της τρούφας δεν μπόρεσε να ανιχνευθεί στο ριζικό σύστημα των ελαιόδεντρων. Ο μύκητας είχε εξαφανισθεί.

 Ι.Γ.Ε. Κύπρου (Αχέλεια Πάφου).
 Η πειραματική φυτεία της Αχέλειας.

Η εξήγηση.

  Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε τα εξής :   
  Μία κατηγορία μυκήτων, συμβιώνει με το ριζικό σύστημα της ελιάς, δημιουργώντας έναν τύπο μυκόρριζας που λέγεται ενδομυκόρριζα.   
  Ο μύκητας της τρούφας ανήκει σε μία άλλη κατηγορία μυκήτων, που δημιουργούν άλλου τύπου μυκόρριζα με το ριζικό σύστημα των δασικών κυρίως δέντρων και η οποία ονομάζεται εκτομυκόρριζα.   
  Σε συνθήκες εργαστηρίου, ενδεχομένως είναι δυνατόν να αποικηθεί το ριζικό σύστημα ενός οποιουδήποτε δέντρου (στη συγκεκριμένη περίπτωση της ελιάς), με οποιαδήποτε κατηγορία μυκήτων.   
  Σε φυσικές όμως συνθήκες (συνθήκες χωραφιού), μάλλον είναι αδύνατον να παραμείνει εγκαταστημένος ο μύκητας σε έναν ξενιστή, με τον οποίο δεν μπορεί «να συνάψει μακροχρόνια σχέση συμβίωσης». Άρα δεν θα μπορέσει και ποτέ να παράξει τρούφα.Το αποτέλεσμα.


  Δυστυχώς, πολλοί Κύπριοι συμπατριώτες μας παρασύρθηκαν και εγκατέστησαν φυτείες με ελαιόδεντρα, εμβολιασμένα υποτίθεται με καλοκαιρινή μαύρη τρούφα. Για να έχουν διπλή παραγωγή. Η παραγωγή τους σε ελιές είναι πολύ καλή. Αλλά …….

 Ελιές με τρούφα στην Πάφο
(ιδιώτης)
 Ελιές με τρούφα στην Πάφο
(ιδιώτης)

  Τα πειράματα πάνω στην καλλιέργεια της τρούφας, πρέπει να γίνουν μετά την έλευση αρκετών χρόνων και αφού έχουμε μάθει να καλλιεργούμε το συγκεκριμένο μανιτάρι ακολουθώντας την πεπατημένη. Η πεποίθησή μας είναι ότι η καλλιέργεια της τρούφας μπορεί να αποδώσει εξαιρετικά στη χώρα μας, εάν ακολουθήσουμε τα ευρωπαϊκά δεδομένα και την γνώση που ήδη άλλοι λαοί έχουν αποκτήσει.
  Για να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Τα πειράματα έπονται.
  Copyright troufa.net 2009 - design by a-design.gr                     Ελληνική Τρούφα